maanantai 30. kesäkuuta 2014

Flowta etsimässä

Olen miettinyt kysymystä, että miten lapsiperhearjesta voisi nauttia mahdollisimman paljon. Pohdintani nousi taas pinnalle, kun satuin lukaisemaan ajatuksen flow-kokemuksista ja kuulin vielä aiheesta kirjavinkin. Kirja keskittyy työelämään, mutta mietin, voiko idea toimia myös kotona? Eli kyseessä on Mihaly Csikszentmihalyi: Hyvä Bisnes Johtaminen, flow ja tarkoituksen luominen, ks. esim. tämä linkki. Innostuin pohtimaan kirjan sisältöä jo ennen lukukokemustakin;

Flown luominen; työllä pitäisi ensiksikin olla päämäärä. No, mieleeni tulee ensimmäisenä ajatus perheenjäsenten hyvinvoinnista, mm. siitä että kaikilla olisi hyvä olla, ja että kaikkien tarpeet - omani mukaanlukien - tulevat huomioitua. Ja toisaalta että tarvittavat kotityöt tulisi kuitenkin tehtyä. Mietinkin, että päämäärä voi kyllä helposti hävitä tehtävien taakse. Tekemistä on niin paljon, pieniä erilaisia asioita, että käy niin, että syy miksi asioita tekee vain unohtuu. Haluaisinkin pitää juuri päämääräni kirkkaana mielessäni. Että haluan luoda hyvää fiilistä ympärilleni.

Toiseksi tarvitaan nopea palaute; no siitä ei ole epäselvyyttä, nälkäinen lapsi tai puoliso antaa palautteen nopeasti (negatiivinen palaute), mutta positiivinen palaute saattaa viipyillä..

Tasapaino haasteiden ja taitojen välillä; syvä keskittyminen jolloin ei tarvitse miettiä mitä tekee vaan voi toimia spontaanisti ja automaattisesti. Tämä voisi löytyä helpostikin.  Haasteena sen sijaan on mielestäni nykyhetken tärkeys (tehtävä saa viedä kaiken huomion), sillä usein päivät ovat täynnä erilaisia keskeytyksiä (esim. vauva ei viihdy hetkeäkään yksin -vaiheet, puhelin soi jne...). Toisekseen usein erilaiset ajatukset (tulevaisuuteen liittyvät ajatukset, kuten mitä tarvitaan kaupasta tai menneisyyteen liittyvät, esim. mitä joku henkilö sanoi) pyörivät mielessä.

Vahva tilanteen hallinta; joskus on tilanteita, jolloin mikään ei tunnu olevan hallinnassa, ts. jokin kodinkone hajoaa juuri silloin kuin ei pitäisi, kissa tekee tarpeensa sinne minne ei pitäisi ja vauva puklaa vaatteilleen juuri kun on lähdössä (myöhässä) asioille, mutta pääsääntöisesti hallinta olisi mielestäni saavutettavissakin. 

Eli flowta voisi ehkä yrittää metsästää kotikentälläkin. Pitäisi vain löytää tasapaino erilaisten keskeytysten ja mielessä liikkuvien ajatusten (esim. huolien) kanssa, että pystyisi keskittymään kunnolla siihen, mitä on tekemässä. Ja että muistaa, miksi jotain tekee, ts. kokee työnsä tärkeäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti