tiistai 1. heinäkuuta 2014

Keskittyminen nykyhetkeen

Pohdin eilen flowta ja nyt ajattelin kirjoitella sille ikään kuin jatkoa..

Jäin miettimään sitä, miten flowssa on tärkeää keskittyä nykyhetkeen. Sama ajatus on taustalla myös esimerkiksi mindfulnessissa. Olen aiemmin osallistunut stressinhallintaan liittyvään kurssiin ja siellä tehtiin erilaisia mindfulness-pohjaisia harjoituksia. Tarkoituksena oli harjoitella mm. nykyhetkeen keskittymistä ja läsnäoloa tässä hetkessä; kun keskittyy nykyhetkeen ei stressaa tulevaa tai mennyttä.

Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Kun esimerkiksi tekee arkisia toimia, vaikkapa harjaa hampaita, niin voi päättää, että nyt keskityn vain tähän, enkä ajattele mitään muuta. Kannattaa kokeilla. Siinä käy nimittäin aluksi todennäköisesti juuri päinvastoin, eli mieleen alkaa tulla vähän välia väikka mitä ajatuksia, joita saa yksitellen lakata ajattelemasta. Mutta kun on sitkeä ja toistaa samaa harjoitusta yhä uudelleen ja uudelleen, keskittyminen alkaa löytyä. Ja pikkuhiljaa se alkaa näkyä myös muussa toiminnassa, eli pystyy muutoinkin keskittymään paremmin meneillä olevaan. 

Mutta, tämäkin on taito, jota kannattaisi pitää koko ajan yllä... nimittäin kun tarve treenata poistuu, sitä helposti lakkaa treenaamasta, kunnes huomaa, että on aika aloittaa uudelleen...

Tähän vähän linkittyen huomasin, että Kasvun ilo blogissa järjestetään arvonta, jossa palkintona on Eckhart Tollen kirja Harjoituksia Läsnäolon voimasta. Arvonta löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti