maanantai 21. heinäkuuta 2014

Irtipäästäminen negatiivisista tunteistaTuntuuko sinulla välillä siltä, että ajatukset jauhavat samaa negatiivista kierrettä? Jokin teema vain toistuu ja toistuu yhä uudelleen? Oletko koskaan päättänyt, että nyt päästän siitä irti ja seuraavalla kerralla tämä ei enää rasita minua?

Burn outista alkaen olen alkanut eri tavalla kiinnittää huomiota tällaisiin kierteisiin ja päästää niistä irti… Omalla tavallani. Nyt ajattelin jakaa tätä työkalupakkiani teille:)

Minulle negatiiviset tunteet näyttäytyvät monin tavoin. Ne myös tuntuvat kehossani, voin nähdä ne ikään kuin väreinä, ja toki ne tuntuvat tunteen tasolla ja ajatuksissa. Käsittelen näitä kaikkia eri tavoin;

Kehollisia tuntemuksia olen alkanut kuulostella enemmän. Burn out opetti nimittäin sen, että keho on viisas, tämä kokemus tuntui kehossa todella paljon (unettomuus, päänsärky, hartiasärky, hammassärky, vain muutamia mainitakseni). Uskon, että tunteet, erityisesti niellyt sellaiset, jäävät kehoon. Kun minulla on negatiivisia tunteita, kuuntelen kehoani ja yritän kuulostella, missä se tuntuu. Ja sen jälkeen yritän antaa sen olla. Eli esimerkiksi päänsärkyyn en välttämättä ota enää pilleriä, varsinkaan kun se liittyy johonkin negatiiviseen tunteeseen. Juuri eilen minulla särki pää, mutta se tuntui liittyvän tunteisiin ja päätin antaa sen olla, luotin vain, että se menee ohi. Niin se menikin, yön aikana.

Mainitsin jo, että näen tunteet väreinä. Opettelin mindfulness- taitoja burn outin jälkeen ja edelleen, kun minua esimerkiksi ahdistaa, voin keskittyä olemaan läsnä kehossani, sulkemaan silmäni ja tarkastelemaan oloani ikään kuin meditatiivisesti. Yleensä alan nähdä jotain väriä/värejä. Myös tätä kautta hahmotan oloani ja tunnetta. Onko esimerkiksi värialue kauempana (tunne vasta tulossa pintaan) vai olenko sen keskellä ja kuinka voimakkaalta se tuntuu. Peilaan tätä tuntemaani tunteeseen. Ja tämänkin annan olla vain.

Ajatuksetkin kertovat paljon. Ensin voi tutua siltä, että ajatuksistaan ei saa selvää, mutta kun niitä keskittyy tiedostamaan, voi alkaa havaita yksittäisiä lauseita, jotka kertovat, mistä on kyse. Voi olla esimerkiksi vältteleviä ajatuksia, jotka haluaisivat estää tunteen tulemisen pintaan tai itsekriittisiä ajatuksia, jotka toistavat, miten ”huono ihminen on”; jollain tavalla tekee muka väärin, vaikka näin ei olisikaan tai ajatukset toistavat, miten näyttää esimerkiksi rumalta tai lihavalta. Se voi tapahtua ihan huomaamatta, peiliin katsoessaan näkee vain sen finnin tai vatsamakkaran. Ajatuksistaan voi todeta, että jaahas, tänään siis tällaisia, ja uskoa, että huomenna tai seuraavassa hetkessä ne ovat erilaisia.

Ja lopulta, se tunne. Se onkin vain osa kokonaisuutta, joka määrittelee, miltä keho tuntuu ja minkä sävyisiä ajatukset ovat. Tämänkin annan vain olla.Tunteet menevät ohi, ajallaan. Itken, jos itkettää, tunnen kiukkua, jos siltä tuntuu. Ja usein, jo huomenna, kaikki onkin toisin. Jenny Henriksson kirjoitti perjantain voimalauseessaan, että "Tänään on uusi päivä..". Niin se vain on:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti